уторак, 21. фебруар 2012.

Luther Burbank Home and Gardens

Luther Burbank Home and Gardens je posed koji je Luter kupio pošto je zaradio prve pare tako što je  prodao svoj hibrid krompira za 150$. Od tog novca je otputovao u Kaliforniju, oktobra 1875. godine, gde je kasnije, 1884.  u Santa Rozi (Santa Rosa) kupio posed na kome je oformio uzgajalište, bašte, staklenik i svoj dom, mesto na kome je proveo 50 godina svog života i gde su nastale mnogobrojne nove sorte. I staklenik i kuća su preživeli katastrofalni zemljotres koji je pogodio Kaliforniju 1906.


Black and white professional photo, taken by J.R. Reid, of Mr. and Mrs. Burbank in patch of low growing or dwarf sunflowers.

Luther Burbank Gardens, Santa Rosa, California

Taj posed je 1964. proglašen za nacionalni spomenik (National Historic Landmark). Na posedu se nalaze njegove kolekcije kaktusa, voća, lekovitog bilja, ruža i oraha. Na posedu je i njegov neobeležen grob (po njegovoj želji).

Luther Burbank, in back seat, second from left, rides in the Rose Carnival parade in Santa Rosa in May 1917. (www.ongo.com)

Rose Carnival at Santa Rosa: Car decorated with spineless cactus and other Luther Burbank creations (1908) 

Dan drveta (Arbor day) u Kaliforniji se proslavlja 7. marta , na dan kad je Luter Brbenk rođen, a Santa Roza proslavlja svog najpoznatijeg stanovnika već više od jednog veka Karnevalom ruža.







 by bruhoha
by WulfstanTraveller


Нема коментара:

Постави коментар