уторак, 13. март 2012.

Maguey crvići

Maguey crvići (Aegiale hesperiaris, španski: gusano del maguey, chinicuil) su jedna od dve vrste jestivih gusenica koji napadaju maguey i Agave tequilana biljke.




Beli maguey crvići, poznati i pod imenom meocuiles, su gusenice leptira opšte poznatog kao "tequila giant skipper," Aegiale hesperiaris. Najčešće se mogu naći na agavama na području centralnog Meksika. Kaktuse ne napadaju. Leptiri polažu jaja u dnu lista biljke. Larve se hrane mesom stabla i korenom agave, i u stanju su da kompletno ubiju biljku.



Crveni maguey crvići, poznati su pod imenom chilocuiles, chinicuiles ili tecoles, su larve moljca Hypopta agavis. Napadaju srž i koren agave. Crveni crv se može naći flaširan u meksičkom alkoholnom piću mezcal, država  Oaxaca.




Odrasla gusenica je boje mesa i dužine do 65 mm. Smatraju se visoko kvalitetnim delikatesom u meksičkoj kuhinji. Porcija od 100 grama ima 650 kalorija. Mogu se jesti žive, "presne", propržene ili dinstane, začinjene solju, zelenim limunom, ljutim sosom i zavijene u tortilju.








Нема коментара:

Постави коментар