уторак, 29. март 2011.

Curtis's Botanical Magazine

The Botanical Magazine ili Flower-Garden Displayed je ilustrovani magazin čije je izlaženje počelo 1. februara 1787 i traje sve do današnjeg dana. Magazin je vrlo brzo postao poznat po svojim izuzetno lepim i vernim ilustracija. Do današnjeg dana objavljeno je više od 11.000 ilustracija, svaka sa pratećim tekstom.

Magazin je pokrenuo William Curtis (1746-1799). Iako je od malena bio zaljubljen u floru i faunu, u početku je radio u apoteci. Ipak, botanika pobeđuje i prelaskom u London potpuno se posvećuje svojoj ljubavi. Sydenham Teast Edwards (1768-1819) je umetnik koji je svojim ilustracijama obeležio prve godine magazina. Počeo je da radi sa 19 godina i tokom narednih 27 godina napraviće preko 1700 ilustracija biljaka. Sve do 1948. godine sve ilustracije u časopisu su ručno bojene.

Naravno, na stranicama ovog magazina su bile i sukulentne biljke. Stara izdanja ovog časopisa su postala javno dobro i sada se mogu naći širom interneta. Iako prateći tekst sada uglavnom ima samo istorijsku vrednost jer se dosta toga u sistematizaciji biljaka promenilo, ručno rađene ilustracije i dalje plene svojim izgledom.

Na netu su dostupna kompletna prva izdanja, ali i posebne kompilacije tekstova i ilustracija. Tako se odvojeno mogu pronaći kaktusi i sukulente , a njihovo preuzimanje je potpuno legalno.

Echinocactus rhodophitalmus; solitarius subelatus conico­columnaris profunde 8–9 ­sulcatus, costis obtusis crenato­tuberculatis tuberculis compressis sub­hemnisphaericis, areolis obsolete lanatis, aculeis subnovem validis rectis purpureo­fuscis demum pallidis, centrali subduplo majore, calycis tubo obconico squamoso inermi squamis sepalisve ovatis albomarginatis, petalis spathulatis roseis basi intense rubris.

Echinocactus rhodophitalmus - Tab. 4486


Echinopsis cristata var. purpurea - Tab. 4521





Нема коментара:

Постави коментар