уторак, 11. октобар 2011.

Kratkodnevnica

Jesen i zima ne donose samo niske temperature, već i sve manje dnevnog svetla. Topla jesen ume da izmami biljke da rastu i formiraju pupoljke, ali pre ili kasnije sledi zahlađenje. Jesen i zima su često zgodni i za sejanje, nema posla oko biljaka napolju, a kada počne redovno grejanje temperatura u stanu je manje-više konstantna.

Ostaje problem nedovoljno svetlosti, koji nije uvek lako na kvalitetan način rešiti. Srećom, proizvođači rasvete imaju da ponude dosta toga.

Biljke najbolji rast i razvoj postižu ako imaju svetlo oko 16 sati dnevno. Za vreme cvetanja biljkama treba svetlosti od 12-14 sati , a zatim period mraka od 12 sati bez prekida. U praksi se pokazalo da cveće veoma dobro uspeva sa periodom od 12 sati svetla i 12 sati mraka. Proces fotosinteze se najbolje odvija uz svetlo crvenog spektra (600-680nm) i plavog spektra (380-480nm) koje emituju sijalice za proizvodnju u hortikulturi.

kriva osetljivosti na svetlo za biljke

Sijalice koje emituju plavo/beli spektar (zamena za prirodno svetlo) omogućavaju kompaktan vegetativni rast biljke. Sijalice koje emituju svetlo iz crvenog spektra podstiču cvetanje i zametanje plodova.

Plavi spektar svetla stimuliše hormone koji pokreću rast i kontrolišu period mirovanja dok se ne steknu povoljni uslovi za klijanje semena. Plavi spektar svetla omogućava dobar rast i pravilno grananje biljke. Crveni spektar svetla pojačava proces fotosinteze, pomaže klijanje semena, pojačava pigmentaciju i izaziva i pomaže cvetanje.

Rasveta u uzgajanju biljaka ima veliku ulogu zbog mogućnosti skraćenja vremena potrebnog za rast i razvoj biljke. Istraživači su utvrdili da je nivo fotosinteze određen brojem fotona između 400-700nm. Iz ovoga se izvodi PPF (Photosynthetic Photon Flux ili Photosynthetically active radiation PAR) kao mera koliko je izvor svetla adekvatan za fotosintezu i meri se kao µmol·m²·sec ili u jedinicama energija kao W/m².


vrsta biljke potreban PPF µmol·m²·sec tip lampe doba godine dužina dnevnog osvetljavanja efekat
sukulente sejanci i mlade biljke 50-80 HID zima 16-18 sati rast sejanaca, poboljšanje vegetativnog rasta
kaktusi sejanci i mlade biljke 85-110 HID septembar - april 16-18 sati rast sejanaca, poboljšanje vegetativnog rasta, skraćeno vreme uzgoja

Proizvođači nude različite sijalice za hortikulturu -  Philips Ceramalux® Agro, Son-T; Osram Planta Star...



Izvori:

Нема коментара:

Постави коментар