уторак, 5. новембар 2013.

Sisal

Sisal je naziv ja grubo vlanko koje se tradicionalno koristi za pletenje užadi i kanap. Vlakno se dobija od istoimene agave, Agave sisalana, čije poreklo nije razjašnjeno, ali se pretpostavlja da je u pitanju Jukatan, Meksiko. Ime je dobila po luci na Jukatanu preko koje se izvozilo vlakno. U XIX veku biljka biva proširena i po Floridi, Karibima, Brazilu i Africi (Kenija, Tanzanija, Uganda). Prva plantaža niče u Brazilu tridesetih godina dvadesetog veka.


Ova agava ima listove dužine do 1,5, i za života (7-10 godina) proizvede oko 200-250 listova iz kojih se izdvajaju dugačke niti. Biljka je sterilna, cveta, ali ne formira seme i verovatno je hibrid nastao ukrštanje Agave angustifolia i Agave kewensis. Na cretnoj dršci se formiraju sekundarni izdanci koji mogu da se ožile. Biljka ume da bude invazivna u toplijim krajevima, ali nije posebno zimootporna, samo do -4ºC.




Vlakno se osim tradicionalnog korišćenja za prevljenje užadi, može koristiti i za pravljenje tepiha, papira, odeće i obuće, dušeka... Koristi se u kombinacija sa drugim materijalima, sa staklenim vlaknima, kao zamena za azbest, za izolaciju.





Нема коментара:

Постави коментар