уторак, 23. децембар 2014.

Pčelica

Pčelica kaktusa nije obična pčela koja voli da posećuje kaktuse u vreme cvetanja, kada počne gozba. Ove pčele ne žive u kolonijama, a svoj životni ciklus vezale su za cvetanje kaktusa i njihovi su glavni oprašivači. Zapravo, samo par vrsta pčela su "svaštojedi" koji žive u velikim kolonijama. Samački život vodi većina pčela, a od 23 vrste onih koje su svoj život vezale isključino za kaktuse poznate su Diadasia rinconis, Diadasia opuntiae, Idiomelissodes duplocincta i Lithurge apicalis.

cactus bee

Kada cvetanje počne, trutovi naprave zasede oko cvetova kaktusa koje vredne pčele posećuju. Ženke posle parenja kopaju dugačke kanale u zemlji (10-25cm) sa 10-12 ćelija u koje polažu jaja zajedno sa polenom i medom. Posle obavljenog posla, većina iscrpljenih ženki ugine.


Diadasia  rinconis

I dok se odrasle pčele često hrane i na drugim cvetovima, kada je u pitanju podizanje podmlatka, nema kompromisa. Larve se razvijaju isključivo na jednoj, specijalizovanoj vrsti polena, saguaro, opuncija,... zavisi od vrste pčele. Naučne studije sugerišu da prisustvo specifinčih mirisnih ulja u polenu omogućava pčelama da nepogrešivo izaberu jednu jedinu vrstu kaktusa. Dodatno, prašnici opuncije su "thigmotactic", u prevodu, pomeraju se na fizički dodir, tj. kad ih pčela dodirne savijaju se ka unutra da bi zaprašili dlakavu pčelu. Kako i zašto je nastala ova specifična veza još uvek je nepoznanica za naučnike.

A cactus bee (Diadasia sp.) pollinates a barrel cactus in Tucson, Arizona
by Mark W. Moffett, National Geographic
.
 (Osice koje u našim krajevima tumaraju po saksija su druga vrsta.)


Izvori;
Cactus Bee
Cactus-Specialist Bees Differ When Choosing Pollen-Doctored Flowers
Solitary lives of cactus bees contrast with honey bees


Нема коментара:

Постави коментар