субота, 25. април 2015.

Mark Dimit

Mark Dimit (Mark Dimmitt) je poseban tip botaničara entuzijaste. Ovaj 69-togodišnjak je zaljubljenik u neobične biljke. Mark ne mari za običnim lepim biljkama koje krase bašte širom sveta. Njegov staklenik je dom za preko 10.000 neobičnih biljaka, od čega oko 200 hibrida kaktusa sa egzotičnim imenima poput Apricot Glow i Hallucination. Njegova ljubav su pustinjske i tropske biljke, i one su postale i opsesija i posao.Sve je počelo kad je imao sa deset godina kad je kod svoje tetke po babi video orhideje i zaljubio se u njih. Sledeći korak su bili adenijumi. Kada je počeo da radi u  Arizona-Sonora Desert Museum posvetio se adenijumima i počinje njegov rad na njihovoj kultivaciji i hibridizaciji. Ubrzo je od običnih roze dobio prvi crveni Red Everbloomer i Crimson Star. Ovi hibridi nalaze nekako svoj put do Tajlanda. Mark nije bio svestan svog uticaja na odgajivače na Dalekom istoku, sve dok 2000. godine nije otišao na Tajland i zatekao hiljade i hiljade svojih hibrida. umnoženih i u prodaju.

Posle adenijuma, sledeći je Amorphophallus titanum, biljka koja raste na Sumatri. Smatra se da je u pitanju najveći cvet na svetu, sa malim nedostatkom, u pitanju je "smrda". Izlišno je reći da je Mark došao do semena i ubzo uzgajio jedan impozantni primerak, koji je 1999. cvetao, prvi na zapadnu SAD i tek 11-ti u celoj Americi. Ovu biljku u fazi cvetanja je posetilo 79.000 ljudi u Huntington bašti, gde ju je Mark donirao.

Danas su njegovi staklenici puni egzotičnih biljaka: Euphorbia abdelkuri, otrovna biljka, endemična za ostrvu Sokotru, Welwitschia mirabilis, iz Namibijske pustinje, "torch" kaktus hibrid iz 1960-tih, adenijum iz 1978...

Photograph: Keegam Shamlian

Izvor:
Meet the obsessive botanist who became king of rare specimens

Нема коментара:

Постави коментар