субота, 02. децембар 2017.

Рут Бекрофт

Рут Бекрофт (Ruth Petersson Bancroft)  је преминула 26. новембра 2017. године у 109. години.

photo by KarlMondon

Рут је пример да никад није касно, чак и кад су у питању сукуленте и кактуси, познати по свом спором расту. Иако је одувек волела биљке, релативно касно се заљубила у сукуленте, тек у шездесетим! Када је 1971. са 63 започела формирање "суве" баште сађењем својих биљака које је до тада гајила у саксијама у стакленику, питали су је зашто у тим годинама започиње тако велики пројекат, кад је врло вероватно да никад неће видети како биљке достижу пуну зрелост и величину. Одговорила је да нема везе ако не дочека, неко други ће бити ту да ужива, а да би се то десило, неко мора прво да посади биљке. Рут је остала главни баштован у башти све до своје 97. године!

photo by Brown


Оно што је започело са једним еониумом (Aeonium 'Glenn Davidson') завршило се као Башта Рут Бенкрофт  са преко 2000 сукулената на површини од 1 ha. Сукулентна башта Рут Бенкрофт постала је реферантна и инспиративна башта за гајење сукулентних биљака и прва башта у САД коју је  The Garden Conservancy признао, а од 1992. је отворена за јавност.


Иако је клима у том делу Калифорније оштра, за врелим летима и хладним зимама, Рут се никад није предала. Упорно је на отвореном гајила осетљивије биљке, које преко зиме морају да се штите од мраза и хладног времена. Када јој је на самом почетку изразито хладна зима 1972. убила 2/3 биљака, Рут је само кренула из почетка. Следећа хладна зима из 90-тих скоро да није оставила последице.

Извор:

http://www.ruthbancroftgarden.org
https://www.gardenconservancy.org/preservation/preservation-garden-bancroft
http://www.timberpress.com/blog/2016/10/the-woman-who-inspired-the-garden-conservancy-ruth-bancroft/
https://www.pacifichorticulture.org/articles/ruth-bancroft-garden/

Нема коментара:

Постави коментар