уторак, 21. јун 2011.

Agave - kultivari, varijeteti

Nekoliko zanimljivih primeraka kultivara i varijeteta agava.

Agave 'Mr. Ripple' - veruje se da je biljka mešanac Agave salmiana i Agave protoamericana. Ime joj je dao Wade Roitsch (Yucca Do Nursery) koji ju je otkrio na svom putovanju, istočno od Ciudad del Maiz u državi San Luis Potosi, Meksiko. Listovi su široki, valoviti, plavo zeleni. Biljka je otporna do -10°C.


Agave attenuata 'Kara's Stripes' - okrio ju je Gary Gragg (Golden Gate Palms & Exotics Nursery) u svojoj bašti i dao joj je ime po svojoj supruzi.

Agave desmetiana variegata cv. 'Joe Hoak' - jedna od agava najkraćeg životnog veka, samo 6-8 godina do cvetanja. Ovaj varijetet je nešto dužeg životnog veka 10-12 godina.


Agave utahensis var. eborispina - prirodno stanište su suve, kamenite oblasti  Mohave i pustinje Nevade, Arizone i Jute, poznate po jako maloj količini padavina. Za razliku od mnogih agava kojima ne smeta redovno zalivanje - ova je vrlo osetljiva po pitanju vode da je mnogi gaje u čistom mineralnom supstratu da b i se osigurala savršena drenaža.


Agave 'Blue Flame' - hibrid Agave shawii (majka) i Agave attenuata (otac) koju je kreirao Dave Verityranih 1960-ih (UCLA's Mildred E. Mathias Botanical Garden). Plava boja agave je posebno izražena kod mladog lista koji je zapravo presvučen zelenkastoplavim voskastim premazom.


Нема коментара:

Постави коментар