четвртак, 12. јануар 2012.

Сагуаро вино

Народ Папаго или Тохоно Oдам (Tohono O'odham) живи у пустињи Сонора, југоисточна Аризона, северозападни Мексико.  Тохоно Oдам  значи "пустињски људи", док се Папаго односи на стари, погрдни и углавном одбачени назив који су користила непријатељска племена, и буквално значи "они који једу тепари пасуљ" (тепари пасуљ је сорта пасуља изузетно отпорна на пустињске услове).


С обзиром да живе у пустињи, сакупљање плодова сагуаро кактуса је био важан део живота припадника племена. Сагуаро плодови (bahidaj) се налазе на врху биљке и почињу да дозревају крајем јуна месеца. Зрели пловоди се сами отварају, дајући слободан приступ хиљадама семенки и слатком, црвеном месу које има укус јагода. За Тохоно Oдам народ то је време за најважнију церемонију у току године, Nawait I'i - церемонију сагуаро вина, кишну церемонију, која треба да осигура долазак летњих киша.





Припадници племена напуштају своје домове и одлазе у привремене кампове у пустињи да би сакупљали плодове сагуаро кактуса. Од плодова се прави џем, сок и вино, а осушени плодови се користе као слаткиш. 



За прављење вина cкупљени плодови се стављају у земљане посуде и кувају док се не претворе у сируп. Сируп се одваја, а семенке и  густи остатак се суше на сунцу и касније једу или претварају у брашно. Добијени cируп се меша са водом и оставља 2-4 дана да ферментира у затвореним земљаним посудама на топлом у посебној просторији. Коначни производ, слаткасто сагуаро вино се ритуално пије током вишедневне церемоније призивања кише. Цело село је укључено у прославу која подразумева певање и играње које треба да дозове кишу, осигура плодну годину и добробит целе заједнице. Киша која пада на пустињу обезбедиће плодност и земље и људи.


Bahidaj sitol - сагуаро сируп

Извор: 

Нема коментара:

Постави коментар