среда, 25. јануар 2012.

Dundas cactus festival

Svakog trećeg vikenda u avgustu u malom mestu Dandas (Dundas), u Kanadi, održava se Festival kaktusa.

by ndh

Sve je počelo 1976. godine kao festival koji obeležava početak leta. Festival je dobio ime po holadskom imigrantu Barendu Veldhuisu, koji je napravio veliki staklenik specijalizovan za uzgajanje kaktusa. Gradske vlasti su tražile centralnu temu za letnji festival, a kaktusi, po kojima je grad postao poznat, su bili logičan izbor. I tako je grad postao "The Cactus Capital of Canada".

Ben je sa porodicom stigao u Kanadu 1927. godine sa 13 godina. Odmah je počeo da radi u očevom stakleniku, gde je imao mali deo za sebe i biljke koje je voleo, kaktuse. Kada je 1951. godine nasledio porodični posao, Ben se posvećuje kaktusima, sukulentama i tropskim biljkama. U početku se bavio uvozom i distribucijom egzotičkih biljaka, sve dok nije razvio sopstvene metode sejanja i kalemljena biljaka, što mu je omogućilo da većinu biljaka sam proizvodi. 

Posao raste, broj staklenika je preko dvadeset, otvara se staklenik na Floridi - Florida Cactus, što sve zajedno omogućava proizvodnju oko 3 miliona kaktusa godišnje. Ben postaje Cactus King of Canada, međunarodno poznat, a adresa CACTUS, ONTARIO je bila dovoljna da pošiljke stignu na pravu adresu.

Iz hladne Kanade posao se seli u toplije krajeve, tako da su u Dandasu ostali samo pusti staklenici... i festival. Ipak, čini se da bolji dani dolaze, pošto se planira da na prostoru staklenika počne izgradnja eko parka 2012. 




Ben je preminuo 8. avguata 1994. godine.


Izvori:
Dundas Cactus Festival
Ben Veldhuis Inspired the Dundas Cactus Festival


Нема коментара:

Постави коментар