четвртак, 3. мај 2012.

Kaktusi i prečišćavanje vode

Odavno je poznata činjenica da neki kaktusi mogu da prečišćavaju vodu. Naučnici su sada shvatili na koji način jedan od najrasprostranjenijih i uobičajenijih kaktusa, Opuntia ficus-indica, zagađenu vodu čini čistom. Poznat i pod imenom nopal, ovaj kaktus se gaji u SAD, Meksiku, Africi, i mogao bi postati jeftin i jednostavan način za dobijanje pitke vode iz vodotoka u zemljama u razvoju.


Sve do skora se znalo da ovaj kaktusu prečišćava voda, ali je mehanizam bio nepoznanica. Norma Alcantar,  inženjer biohemije, još je od svoje bake iz Meksika naučila da kaktusi poseduju ovu neobičnu moć. U selu u kome je njena baka živela, voda koja bi ostala posle kuvanja kaktusa za jelo, korišćena je da se  pročisti voda iz reke. Ta voda se posle koristila za kuvanje i piće. 

Naučnici  su testirali dva tipa mucilage - želatinozne supstance koju kaktus koristi za čuvanje vode. Za samo 15 minuta, ova supstanca je u stanju da ukloni 98% bakterija pretvarajući ih, sa ostalim nečistoćama i teškim metalima poput arsenika, u talog koji se lako može ukloniti. Mucilage se vezuje za nečistoće, pretvarajući ih u velike i teške čestice koje padaju na dno u vidu taloga. 

Mehanizam delovanja ove supstance je bio glavni deo istraživanja. Mucilage se sastoji od ugljenih hidrata i šećera. Primećeno je da se teški metali vezuju za šećere i da se tako menja električni potencijal i sposobnost metala da ostanu slobodni. Za bakterije se pretpostavlja da bivaju sasvim okružene i da stradaju od gladi  ili da povezivanjem sa  mucilage bivaju zarobljenje i jednostavno se natalože na dnu. 

Ovo otkiće je omogućilo da se tačno izračuna koliko je kaktusa potrebno da se dobije čista voda. U siromašnim oblastima i  u slučaju prirodnih katastrofa, ovo otkriće može da spasi živote.

Izvor:
Cactus purifies water on the cheap, finds study
Cactus Goo Makes Water Safe

Нема коментара:

Постави коментар