четвртак, 10. мај 2012.

Zmajeva krv

Zmajeva krv (dragon blood) u najmanju ruku zvuči kao egzotičan dodatak za neki magijski napitak iz  knjiga o Hariju Poteru koji se sprema na studija u Hogvortsu na predmetu Čarobni napici (dragon blood)... 

Zmajeva krv se koristila i u magijskim ritualima

Zapravo, u pitanju je suvi ostatak biljnog soka nekoliko biljnih vrsta (Croton, Dracaena, Daemonorops, Calamus rotang i  Pterocarpus), a najčešće od Dracaena cinnabari sa Sokotre (Socotra) i  Dracaena draco sa Kanarski ostrva. Biljni sok se dobija iz povređenih grana ili stabla, i sa Kanarskih ostva je postao predmet trgovine u XV veku, dok je sa Sokotre bio poznat još u doba stari Grka i  Rimskog carstva, a kasnije je bio deo trgovine koja se odvijala na Putu svile.


Zmajeva krv se koristila kao boja, lepak za keramiku, karmin.., u magijskim ritualima za zaštitu, ljubav, isterivanje đavola, potenciju, a u medicini za lečenje bolesti respriratornog sistema i sistema za varenje. Lokalno stanovništvo na Sokotri je koristilo zmajevu krv kao lek za sve, od čira, preko upale grla, virusnih infekcija do ekcema.


Moderna medicinska istraživanja su potvrdila da je zmajeva krv efikasna u lečenju čira na želucu, i da zaustavlja Helicobacter pylori, bakteriju odgovornu za nastanak čira i gastritisa. Takođe, kao antikoagulant, može se koristiti za preventivu šloga i srčanog udara.







Izvori:
«Кровь Дракона»
'Dragon's Blood' Quenches Stomach Ulcer Bacteria
Dragon's Blood
Dracaena cinnabari


Нема коментара:

Постави коментар