среда, 19. септембар 2012.

Опунције Галапагоса

Острва Галапагос (Islas Galápagos, Archipiélago de Colón) су група од 14 већих вулканских острва и бројних мањих острва и стена у Тихом океану на око хиљаду километара од обале Јужне Америке. Овај архипелаг политички чини дванаесту провинцију Еквадора познату као Провинција Колон (Colon). На листи Светске баштине Унеска налази се од 1978. године.


Острва Галапагос су посебно позната по Чарлсу Дарвину који је ту пронашао инспирацију за своју теорију еволуције. Млади Дарвин је посетио четири острва од 15. септембра до 20. октобра 1835. Брод „Бигл“ је тада на свом путовању око света пристао уз острва са намером да природњаци изуче геологију и биологију острва.

by San_J

Opuntia cactaceae је најраспрострањенији кактус Галапагоса. Оне су одличан пример прилогођавање специфичним условима на острвима иако нису послужиле Дарвину за теорију еволуције. Постоји шест врста  (Opuntia echios, O. galapageia, O. helleri, O. insularis, O. megasperma и O. saxicola) и 14 варијетета опунција. Opuntia echios var. gigantea расте као дрво до висине од 12м,  Opuntia echios var. barringtonensis расте на острву Санта Фе и може да достигне пречник стабла од 1,25м. На овом острву налази се очувана шума ових опунција.


Опунције на острвима воде порекло из Америке, али се не може рећи када су населиле острва. С обзиром да велики број подврста који се развио као и на зависност животињског света, чини се да су опунције биле међу првим колонизаторима ових удаљених острва. 


Galapagos Tortoise (Geochelone nigra), Pinzon Island, Galapagos Islands, Ecuador

Cactus bark on Santa Fe Island by Tristan27

Без опунција које расту на острву многе животињске врсте не би преживеле; игуане, корњаче, дроздови и зебе (cactus finch - род Geospiza). Чини се да између корњача и кактуса траје мртва трка прилогођавања, кактуси расту све виши, корњаче имају све дужи врат. На острвима где нема корњача опунције расту ниско и жбуновито, не прелазећи два метра висине.

by *Andrea B

by smassed

Opuntia echios var. barringtonensis by Carolina Biological Supply Company


Opuntia echios var. gigantea by Dallas Krentzel







Нема коментара:

Постави коментар