уторак, 2. октобар 2012.

Енергија из кактуса

У време када обновљиви извори енергије постају императив, паметни људи проналазе најразличитија решења. Коришћење житарица за прављење горива је решило један проблем прављењем неколико нових.

Могу ли кактуси бити боље решење? Расту на неплодном земљишту, не траже превише  додатне воде, прихрану, заштиту. Међутим, могу ли бити гориво?


Атакама пустиња у Чилеу је једно од најсушнијих и најнегостољубивијих места на свету. То је место где треба да заживи огледни пројекат вредан 500.000$ гајења опунција кактуса за потребе биогорива. Идеја је да се биомаса добијена од кактуса сушењем на сунцу претвара у брикете који би се користили у термоелектрани за производњу струје. Процена је да би плантажа од 170 ха са производњом био масе од 40 тона по хектару могла да произведе око 1,5 мегавата електричне енергије. По цени од 112$ по мегавату овако добијена струја би била јефтинија од осталах алтернатив,а па чак и о од енергије ветра и сунца. Друга опција је претварање ове биомасе у метан и сагоревање метана. 

Додатне предности оваквог добијања електричне енергије су и то што се користи неквалитетно пустињско земљиште и што се добија енергија за области које су иначе далеко од главних далековода. 

Чиле је 2010. године донео закон по којем се прописује да до 2024. 10% произведене енергије мора бити из обновљивих извора.

Са друге стране, у Америце, у Западном Колораду, већ се увелико ради на фарми кактуса која по сличним принципима треба да обезбеди обновљив извор енергије.






 Извори:
Opuntia Biofuel Test Plot
Biofuel from Prickly Pear Cactus

Нема коментара:

Постави коментар