среда, 17. октобар 2012.

Sveti kaktus

Trichocereus pachanoi, Trichocereus peruvianus i Trichocereus terschecki


by indole

Narodna imena: Wachuma, Huachuma, San Pedro, Giganton, Peruvian Torch

Sveti kaktus je brzorastući kaktus koji se može naći na padinama Anda na visini od 2000-3000 metara. Raste u Argentini, Boliviji, Čileu i Ekvadoru. Koristi se u tradicionalnoj medicini i kao ukrasna biljka. Za lečenje i u religioznim ceremonijama koristi se preko 3000 godina.


Kultura Ćavin (Chavin)

Od X do I veka p.n.e. u Peruu je cvetala Ćavin civilizacija, nazvana po važnom gradu Ćavin de Uantar (Chavín de Huántaru)  osnovanog u dolini Santa u srednjem Peruu, koji je bio važan politički i religiozni centar. Ćavin narod je stvorio velike hramove, fine tkanine i bogatu versku umetnost. Oni su bili i prvi narod koji je ujedinio ravničarsko priobalno područje Perua s visokim planinskim Andima u zaleđu. Time su pripremili put ostalim peruanskim civilizacijama, kao što su Inke. Nakon pada Ćavin civilizacije u području Anda razvile su se druge kulture.

Državu su kontrolisali sveštenici, šamani, koji su vladali u ime bogova. Postoje samo posredni dokazi da su šamani ovog naroda koristili San Pedro u svojim ceremonija. Na pronađenim reljefima pored bogova pojavljuje se i San Pedro kaktus. Šamani su koristili ovaj kaktus sa poznatim halucinogenim delovanjem da bi se povezali sa prirodom i bogovima. Ostaje nejasno da li je korišćenje psihoaktivnih supstanci bilo rezervisano samo za elitu ili je bila dozvoljena masovna upotreba na ceremonija. Pronađene su cevčice od ptičjih kosti za koje se nagađa da su korišćenje na inhalaciju aktivnih supstanci. Takođe, arheolog Rosa Fung je pronašla ostatke kaktusa urolanih u formi cigare.

Božansko biće sa kaktusim u ruci

Jaguar i kaktus



Vaza u obliku stilizovanog kaktusa


Izvor:
Chavin culture – mysteries remain
Chavin culture
Wachuma/San Pedro Cactus in Andean Culture


Нема коментара:

Постави коментар