уторак, 6. новембар 2012.

Energija iz pustinje

Jedan od problema korišćenja obnovljivih izvora energije je što često dodatni troškovi pojedu uštedu koja bi trebala da se ostvari. Ili se troše neki drugi skupi i ograničeni resursi. Recimo voda.

Vode ima u izobilju na našoj planeti, ali je čista i pitka voda retka i dragocena. Zato nije čudo da 10.000 biljnih vrsta može da živi koristeći jedinu dostupnu vodu, slanu vodu. Jedna od njih je i Salicornia.


Salikornija je sukulentna biljka, halofit, koja raste u pesku, na pustinjskom suncu i može da živi samo od slane, morske vode. Biogorivo dobijeno od ove biljke bi bilo najprihvatljivija alternativa, jer se ne bi koristilo plodno zemljište, nije potrebno zalivanje i korišćenje veštačkih đubriva. Farme salikornije bi se podizale zajedno sa farmama riba i račića, i poljiva mangrova. Ove farme bi "hranile" polja salikornije, a drvo monrova bi bilo brana prema okeanu.

Trenutno se intenzivno ispituju dve vrste: Salicornia biglovii i Salicornia brachiata.

seme salikornije

Seme salikornije je bogato jestivim uljima (26-33%) i iz njega se može dobiti biogorivo. Ogledne farme su već pokazale isplativost i po jedinici površine su uporedive sa sojom, ali su neefikasnije od biodizela koji se dobija iz palminog ulja. Ipak, ove farme bi bile u prednosti zbog mnogo nekvalitetnijeg zemljišta koje koriste. Procena je da bi sa površine veličine Sahare moglo da se zadovolji 90% svetskih potreba za gorivom.

Izvor:
A voice in the desertSalicornia Cactus Bio Fuel Doesn't Waste Water
Salicornia, biofuels from saltwater crops



Нема коментара:

Постави коментар