уторак, 5. март 2013.

Mammillaria saboae

Otkriće:
Otkrila ju je Ketrin Sabo (Kathryn Sabo), 1965. godine.
Ime:
saboae - Ketrin Sabo, počasni član i predsednik CSSA (1981-1982), vlasnica impresivne sukulentne bašte.
Sinonimi i vrste:
var. saboae
var. goldii
var. haudeana
var. roczekii
Poreklo:
Sonora, Yecora, Meksiko, na 1.500-2.500 metara nadmorske visine.
Veličina:
Minijaturna mamilarija, 1-2 cm x 2-4 cm. Zavisnosti od varijeteta raste u kolonijama ili samostalno. Spororastuća biljka u skladu sa čim treba prilagoditi i veličinu saksije.
Supstrat:
U prirodi raste u plitkim pukotinama vulkanskih stena sa malo hranjivih ostataka. Tokom sušne sezone značajno se smanji i povuče u supstrat. Supstrat treba da je veoma propustan, krečnjački, do 70% mineralnog sastava.
Svetlost:
Polusenka tokom najvrelijeg dela dana. Tokom proleća može da izdrži direktno sunce, ali joj je tokom leta potrebna zaštita od najjačeg podnevnog sunca.
Zalivanje:
Osetljiva na previše vlage u zemljištu. Hladno vreme i vlažan supstrat dovode do truljenja korena. Ne zalivati ni na temperaturama preko 30°C bez adekvatnog provetravanja. 
Cvet:
Spada u krupnocvetajuće mamilarija, cvet veličine do 4cm. Cvet je jarko ružičast. Cveta posle 2-3 godine, s proleća, april-maj.
Min. temperatura:
Zimovanje na prohladnom i suvom, na temperaturi od 5–10°C. U prirodnom staništu izložena je kratkotrajno snegu i temperaturama ispod nule (-5°C).
Razmnožavanje:
Posle cvetanja plod sazreva u telu mamilarije. Prirodni ciklusi sušnog i kišnog vremena dovode do oslobađanja semena. U uslovima kultivacije, kada biljka nije izložena dugom sušnom periodu, seme ostaje zarobljeno unutar biljke. Izdanci se lako ožiljavaju.





www.mammillarias.net


Mammillaria saboae subsp. haudeana by Wolfgang_44

Mammillaria saboae ssp goldii

by smnach


Нема коментара:

Постави коментар