субота, 26. октобар 2013.

Cactus art 26-10-13

Margaret Verthajm (Margaret Wertheim ) je naučnik, pisac i umetnik. Margaret ima diplome iz teorijske i primenjene fizike i iz matematike. Kao pisac autor je nekoliko knjiga u kojima se bavi naukom i društvom, vezom između fizike i religije, naučnim razmatranjima o prostoru kroz istoriju. Piše naučno-popularne tekstove za nekoliko časopisa .

Od matematičkih razmatranja hiberboličkog prostora i geometrije, preko radova dr. Daina Taimina sa univerziteta Kornel (Cornell University) o tome kako ilustrovati hiperbolični prostor, Margaret je postala fascinirana fizičkom predstavom hiberboličkog prostora kroz - heklanje.



Dobijeni (matematički) oblici za Margaret su bili oblici živog sveta, korala i morkih puževa. I tako se nekim čudnim putevima od matematičke teorije preko heklanja stiglo do morskih korala i ekologije.

Nastavak rada na hiberboličnim oblicima u prirodi doveo je do "Hyperbolic Crochet Cactus Garden", bašte nastale od radova deset različitih umetnika koji istražuju pustinjske biljke Kalifornije, kristatne kaktuse i njihovu matematičko-umetničku evoluciju. 












Нема коментара:

Постави коментар