уторак, 11. новембар 2014.

Basilius Besler

Bazilius Besler (Basilius Besler 1561–1629.) je bio ugledni apotekar i botaničar iz Ninberga, najpoznatiji po svom monumentalnom delu Hortus Eystettensis (Bašta Ajhšteta). Bazilius je bio kustos bašte Johana Konrada Gemingena (Johann Konrad von Gemmingen), kneza episkopa Ajhšteta (Eichstätt) u Bavariji. Episkop je bio strasni botaničar koji je uživao u svojoj bašti punoj egzotičnih biljaka. U to vreme bila jedna od prvih renesansnih botaničkih bašti u kontinentalnoj Evropi i dovoljno bogata najrazličitijim biljkama da je mogla dostojno da se uporedi sa poznatim baštama Italije.

wikipedia

Bašta je zaživela 1596. godine pod nadzorom Joakima Kamerariusa (Joachim Camerarius), a od 1598. održavanje je preuzeo Bazilius, s obzirom da mu je kao apotekaru, botanika bila bliska nauka. Bazilius je od episkopa dobio zadatak da evidentira sve biljke koje rastu u bašti i prikaže njenu raskoš u obliku reprezentativne knjige. Posao za koji mu je trebalo 16 godina i desetina umetnika (Wolfgang Kilian, Dominicus Custos, Levin & Friedrich van Hulsen). Monumentalni kodeks, florilegium (katalog cvetova),  objavljen je 1613. godine i promenio je način na koji će biljke biti prikazivane u botaničkim knjigama. Biljke se prikazane verodostojno, sa mnoštvom detalja, ali i umetnički živopisno. Na 367 bakroreza prikazano je 1086 biljaka. 

Flos solismaior

Prikazane su biljke iz Amerike, Otomanskog carstva i Male Azije, organizovane po godišnjim dobima. Odštampano je samo 300 primeraka knjige, u dva izdanja: crno-belo sa tekstom na latinskom (opise biljaka uradio je uglavnom botaničar Ludwig Jungermann), i luksuzno izdanje bez teksta, sa ručno bojenim slikama, namenjeno bogatim kupcima. Knjiga je štampana na tada najvećem dostupnom formatu 57x46cm, težila je 14kg, i bila je najveća i najskuplja knjiga toga vremena.


Cena kompletnog izdanja danas dostiže cifru od 500.000-1.000.000$.

Bašta je obnovljena i ponovo otvorena 1998. godine.


Među biljkama jeseni nalaze se i egzotične biljke iz Amerike, paradajz, paprika, artičoka... i :

Aloe americana

Folium Opuntiae Flore & Fructu

Ficus indica

Aloe

Melocactus

Francuski botaničar Šarl Plumije (Charles Plumier) iskazao je poštovanje prema delu Besler dajući njegovo ime puzavici Beseleria.


Нема коментара:

Постави коментар