среда, 12. новембар 2014.

Нафтне мрље

Кинески научници су пронашли нов, ефикасан начин чишћења нафтних мрља инспирисан - кактусима. Постојећи начини чишћења су ефикасни за уклањање великих количина просуте нафте, али иако се нафта не меша са водом, микрокапљице нафте остају нераздвољиве од воде.

Научници из Пекинга су прво приметили необичну особину кактуса Optunia microdasys, који је у стању да уз помоћ сићушних бодљи издваја влагу из ваздуха кондезујући је у каплице воде на врху бодљи. Користећи површински напон воде и посебан облик бодљи, кактус спроводи формиране капљице воде до свог тела и тако успева да залива самог себе.


Примењена физика у пракси значи да молекули воде покушавају да се држе заједно, формирајући капљицу воде. Ухваћена капљица због посебног закривљеног облика бодље бива издужена и свом покушају да се врати у савршен сферни облик лагано клизи ка подножју бодље где је биљка усиса.

www.nature.com


Нови материјал направљен је од минијатурних бодљи од бакра и полимера, димензија 0,5мм, и у стању је да издвоји 99% нафте из водене дисперзије.


Извор:
Cactus-inspired material cleans oily water
Cactus Needles Inspired A Super-Efficient New Way To Clean Up Oil Spills
Structured cone arrays for continuous and effective collection of micron-sized oil droplets from water

1 коментар:

  1. Dobro je da je samo kao primer poslužila Opuntia , strahovah kada sam počeo čitati šta ću pročitati do kraja (y) !

    ОдговориИзбриши