уторак, 20. децембар 2011.

Уље кактуса

Јестиви плод опунције (Opuntia ficus-indica) пун је ситних семенки. Ове семенке су извор једног он најцењенијих и најскупљих уља које се користи у козметичкој индустрији. Због велике количине витамина Е, ово уље је саставни део крема против старења коже. Скромне количине уља које се могу издвојити из ових семенки диктирају цену, која је тренутно око 1000 евра за литар. Потребно је осам тона зрелог плода за једну тону семенки од којих се добија само један литар уља.


Срећом, опунција је кактус које не тражи много и чије је узгајање могуће у пустињским условима, где остале културе не могу да успевају. У Мароку је 80% земљишта пустињско или полу-пустињско. Ипак, Мароко годишње производи 1,2 милиона тона плода кактуса са 150.000 хектара плантажа.

О уљу


Ово уље је једно од најдрагоценијих природних средстава за подмлађивање.  Изузетан је еликсир које успорава старење коже,  штити кожу од слободних радикала, одржава тонус и спречава настајање бора. Састојци из уља заустављају старење ћелија  и подстиче њихово подмлађивање. 


Уље се добија хладним, механичким цеђењем из семенки. Састав уља:
- витамин Е - 1000мг/кг
- стероли (beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol) - 10г/кг
- есенцијалне масне киселине укључујући и линолну киселину

Делови кактуса и уље се користе у широкој палети козметичких производа.


Инфузија цветова опунције у арганском уљу се користи да би се екстрактовале активне компоненте растворљиве уљу. Добија се изузетно уље које храни и ревитализује кожу.

Самлевене семенке претворене у брашно користе се у козметици и у исхрани због високог садржаја влакана и протеина.

 
Пудер од осушених "листова" кактуса, користи се за исхрану, у козметици и медицини. Има важне дијететске особине, смањује ниво шећера и холестерола у крви.



Нема коментара:

Постави коментар