петак, 9. децембар 2011.

Magična gljiva

Upotreba psihoaktivnih supstanci u narodima koji su naseljavali Meksiko potiče još od plemena Hahua, čiji su potomci poznati kao Tolteci, Olmeci i Asteci. Teonanácatl (meso bogova; božanska, sveta, magična gljiva) je dugo bila nepoznanica za Zapadni svet.

pečurke, čovek koji jede pečurke i bog iza njega koji govori kroz pečurke

Nije se znalo ni da li je stvarno gljiva ili zapravo pejotl (peyote) kaktus (Lophophora williamsii) koji osušen podseća na gljivu, i za koji je biolog Vilijam Saford (Williama Safford) tvrdio da su španski osvajači greškom nazvali gljivom. I dok se o sličnosti izgleda može raspravljani, način delovanja i efekti konzumacije ove dve biljke jesu vrlo slični.


kamene pečurke


Asteci su konzumirali nekoliko halucinogenih biljaka, među njima Psilocybe (ψιλός + κύβη  gr. gola glava) rod gljiva i pejotl kaktus koji sadrži meskalin. Tokom XIX veka  upotreba  pejotl  kaktusa u plemenskim ritualima se proširila na sever, na plemena Severne Amerike: Komanče, Kajove i Meskalero Apače, po kojima je meskalin dobio ime. 

peyote button

Tek će bračni par Valentina i Gordon Vason (Gordon Wasson) posle dugogodišnje potrage uspeti da dođu do magične glive (sintagma nastala u članku magazina Life) i samog rituala njenog uzimanja, i to pod vođstvom jedne od curandera, isceljiteljke i šamana plemena Mazatek (Mazatec), Marije Sabine. Odluka da po prvi put u ritual velada uključi Zapadnjake dovešće joj kasnije brojne poznate i nepoznate posetioce, ali i mnogo problema, a svetu novu psihoaktivnu drogu.

María Sabina

Aktivna supstanca svete glive, psilocibin (psilocybin), je sličan meskalinu iz pejotl kaktusa. Psilocibin i meskalin su psihoaktivne supstance koje svojom strukturom podsećaju na neurotransmitere serotonin (hormon sreće) i norepinefrine, koji prenose impulse od jednog do drugog neurona u mozgu. Halucinogeni molekul se odlično uklapa u receptore, zamenjujući neurotransmitere. Kao rezultat javlja se prevelika stimulacija neurona i emitovanje "lažnih" signala. 


dopanime, serotonin
norepinephrine, serotonin, dopamine


Mnogi halucinogeni, poput pravih neurotransmitera,  u svojoj strukturi imaju indolski prsten (koji se sastoji od šestočlanog benzenovog prstena). Glavna razlika je dodatna metil grupa, koja dovodi do boljeg rastvaranja u mastima, te tako ovi molekuli lakše prolaze kroz zaštitnu lipidnu membanu  koja štiti nerve i nervne završetke. 


psilocibin                                                                     meskalin

serotonin                                                                     LSD



Psilocibin ima dodatnu fosfornu grupu povezanu sa indolskim prstenom. Meskalin nema indolski prsten, ali ima strukturu koja je jako slična. Najpoznatija halucinogena droga, LSD, ima složenu strukturu koja je  bazirana na indolskom prstenu. Psilocibin  je oko 200 puta jači od meskalina i oko 100 puta slabiji od LSD droge (mada se brojke značajno razlikuju od izvora do izvora).


Mescaline crystal

Maria Sabina 



Izvori:




2 коментара:

  1. Анониман27. мај 2013. 21:24

    Inace malo ljudi zna da je Psilocybe Serbica gljiva koja raste po nasim sumama u kasnu jesen jedna od najpotentnijih ako ne cak i najpotentnija gljiva iz psilocibinske familije :) ko zna kakve su fleseve imali nasi stari

    ОдговориИзбриши