среда, 21. децембар 2011.

Hopi kačina

Hopi  su Šošonsko pleme, nastanjeno na području rezervata Hopi u severoistočnoj Arizoni. Sami sebe nazivaju Hópitu, "miroljubivi" ili Hópitu-shínumu, "miroljubivi ljudi".  Bave se tradicijonalno zemljoradnjom, gaje kukuruz, pasulj, pamuk, duvan.

Katsinas of Hopi Powamu Ceremony, 
Walpi Pueblo, Arizona, 1893, James Mooney, 
Bureau of American Ethnology (http://www.singingdesert.com/)

Hopi je koncept duboko ukorenjen u religiju i duhovnost, moralni stav i etiku. Biti Hopi znači stremiti ovom konceptu, koji podrazumeva mir i poštovanje svih stvari i život u skladu sa instrukcijama Maasaw, Tvorca ili Čuvara Zemlje. Hopi sprovode tradicionalno ceremonije za dobrobit celog sveta.


Važan deo života Hopi indijanaca su kačine - kachina (ili katsina) duhovna bića i lutke koje ih predstavljaju. Lutke mogu predstavljati apstraktne pojmove, stvari i živa bića. One donose dobru sreću, blagoslov, kaznu, dobro vreme, duhovni su glasnici Boga, veza između živih i umrlih, ali služe i za obrazovanje dece i učenje religioznih principa. 

Katsinas of Hopi Powamu Ceremony, 
Walpi Pueblo, Arizona,  1893, James Mooney, 
Bureau of American Ethnology  (http://www.singingdesert.com/)

Tokom zimske ravnodnevice kačine dolaze u gornji svet živih i donose kišu i dobru žetvu. Od letnje ravnodvnevnice kačine se sele u svet mrtvih. Muškarci se oblače kao kačina lutke tokom ritualhog plesa, da bi ih prizvali i stekli njihovu moć.

kučina lutke

Tačan broj različitih kačina se ne zna, 250-400, delom i zbog toga što su umetnici koji ih prave, pored nekih osnovnih pravila, imaju punu izražajnu slobodu. Prave se od korena drveta koje je nekad obilno raslo na Hopi teritoriji. Cottonwood (rod topola) ima sposobnost da pronađe vodu, a voda je jako bitna i dragocena u životu Hopi indijanaca i predstavlja jedan od načina manifestacije kačina duhova. Lutke se izuzetno detaljno rezbare, obavezno boje i ukrašavaju dodatnim elementima, u zavisnosti od toga šta predstavljaju. Cena koje danas ove lutke dostižu je od 1.000-10.000$.



Prickly Pear Leaf - Navuk-china


Navuk-china ili Prickly Pear Leaf kačina je jedna od starih kačina koja se pojavljuje u ritualnom plesu. Kaktus koji predstavlja, opuncija, Hopi indijanci su u prošlosti koristili kao hranu. Ponekad se pojavljuje zajedno sa sestrom Navuk-chin Mana. Kačina se prikazuje sa listom kaktusa na glavi ili na štapu.






Kačina lutke Hopi indijanaca - 1932 
 http://www.cdlib.org/ 

Hopi Indian Chief Tewaquaptewa Making Katchina Dolls Oraibi, Arizona - 1932 
http://www.cdlib.org/ 

Kao jednu od drevnih civilizacija Severne Amerike, Hopi indijance prati i jedna "misterija". Isprepletana usmena predanja i verovanja, kombinovana sa pronađenim petroglifima čine čuveno Proročanstva Hopi Indijanaca koje je u svojoj knjizi opisao Frenk Voters (Frank Waters - The Book of the Hopi). Predanje kaže da će ljudi živeti na Zemlji u devet svetova. Trenutno smo u Četvrtom, a svaki prelazak iz jednog u drugi svet je kataklizmičan i dovodi do masovnog istrebljenja ljudi. Iako nisu date tačne vremenske odrednice, dati su predznaci koji nagoveštavaju kad se bliži prelazak iz jednog u drugi svet... Propast prethodnih svetova izazvali su zemljotresi (Prvi svet), ledeno doba (Drugi svet) i opšti potop (Treći svet). Pošast koja će okončati Četvrti svet je Treći svetski rat, atomski rat koji će započeti zemlja na istoku...



Нема коментара:

Постави коментар