понедељак, 20. фебруар 2012.

Luther Burbank

Лутер Брбенк (Luther Burbank 7.3.1849 – 11.4.1926) је амерички ботаничар, баштован  и пионир  на  пољу  пољопривреде.  За 55 година бављења биљкама развио је више од 600 сорти и хибрида  воћа, цвећа, трава и поврћа. Успео је да развије кактус без бодљи, 35 сорти плодоносних кактуса, затим хибрид између шљиве и кајсије (plumcot), врсту кромпира која је сада најзаступљенија у ресторанима брже хране за прављење помфрита, познату белу раду на  чијој је селекцији радио 14 година (shasta daisy) и још много других хибрида.


Свој рад на кактусима описао је као "најкомплетнији, најскупљи и физички најболнији и најтежи, али и појединачно најзанимљивија група експеримената коју сам спровео" [Harvest of the Years].

Лутер се преко 20 година бавио кактусима, правећи безброј врста у покушају да дође до савршеног кактуса без бодљи. За то време (1907-1925.) одгајио је више од 60 врста кактуса.


Идеја водиља му је била мисао да ће та врста кактуса без бодљи бити савршена храна за стоку у пустињским крајевима. То није била једина економска корист коју је видео у кактусима. Сматрао је да се кактуси могу користити  на безброј начина, дрво као грађа, биљни сок за естракцију гуме, уља за прављење свећа, за прављење природних боја за храну и тканину...




На крају, то је ипак био неуспео експеримент. Он јесте створио лиснате кактусе без бодљи, али у условима много обилнијих падавина. Заправо, ни једна нова врста није могла да се носи са правом пустињском врелином и сушом. Нове врсте су тражиле више воде него што је пустиња могла да им пружи. 




Већина хибрида је настала укрштањем две опунције Opuntia ficus-indica и Opuntia tuna. Тако су настае две линије хибрида, једна која је давала јестив плод и друга са богатом "лиснатом" масом:
  • Actual’ – A fruiting type developed by Burbank and introduced in 1911. An upright grower that produces abundant, nearly seedless, pale yellow fruit of excellent flavor and quality.
  • Florida White’ – A fruiting type, originally called ‘White Fruit’ and introduced by Burbank in 1907. A strong grower that produces excellent yellowish fruit.
  • Hemet’ – A forage type developed by Burbank and introduced in 1909. Very hardy. Develops thick, rounded, bluish pads.
  • Malta’ – A fruiting type introduced by Burbank in 1907. A hardy, rapid grower that bears abundant large fruit (yellow ripening to light red) even when very young.
  • Melrose’ – A forage type developed by Burbank and introduced in 1909. A strong, hardy grower that develops thick, oval, bluish pads.
  • Pyramid’ – A forage type developed by Burbank and introduced in 1909. A strong, upright grower with thick, heavy, light green pads. Considered one of the best varieties for feeding livestock.
  • Quillota’ – A fruiting type developed by Burbank and introduced in 1911. Develops large, oval, pale green pads and excellent large fruit that is thin-skinned and yellow with a red blush. Fruit drops from plant when ripe, from September to April.
  • Texas Feeder’ – A forage type developed by Burbank and originally introduced as ‘Texas’ in 1925. It was one of his hardiest and most vigorous varieties, developing large, thick, dark green pads in an upright growth habit.


На крају, једино што је остало од кактуса су биљке непознатих хибридних имена које расту слободно по Калифорнији, а чији је творац Лутер Брбенк.



Извор:

Нема коментара:

Постави коментар