петак, 16. март 2012.

Кућа Милерове

На почетку своје успешне каријере Ричард Нојтра (Richard Neutra) је добио захтев од Грејс Милер (Grace Lewis Miller) да направи малу зимску кућу на периферији Палм Спрингса. Милер је била инструктор Менсендик метода ( The Mensendieck System ), филозофије правилног држања и дисања у циљу општег побољшања живота. Желела је отворену кућу, пуну светлости, која би могла да послужи и као студио у којем би могла да држи своје авангардне курсеве.

Нојтра је био заинтресован овом комбинацијом пустињског окружења, необичног програма и ангажованог клијента са којим је имао честе и ватрене дијалоге. Грејс је тачно знала шта жели и очекује од куће, о чему сведочи и сачувана преписка, тако да је активно учествовала у пројекту. С друге стране, Нојтра је пажљиво слушао. Направио је простор који се савршено одговара начину живота наручиоца, са пуно природног светла и модерног изгледа, где су чак делови гардеробера прилагођени постојећој гардероби. Линије су остале чисте и једноставне, а за ефекте је коришћена спољашње окружење, попут базена који рефлектује сунчеву светлост у унутрашњост куће кроз велике стаклене прозоре.

Кућа је завршена 1937. године и по многима је прва модернистичка грађевина у Палм Спрингсу. Направљена је од стакла и челика, са употребом ојачаног бетона.
Продата четрдесетих година прошлог века, и све до 2000. године је била више-мање запуштена. Нови власник је обновио здање и изградио и гостињску кућу која је оргиналним пројектом била предвиђена, али није била саграђења.

Shulman photo, 1937 

by srk1941 
Извор:




Нема коментара:

Постави коментар