среда, 7. март 2012.

UNESCO Svetska baština - agave i tekila

Na UNESCO-voj listi Svetske baštine kao zaštićena celina nalazi se i 34.658 ha pod zasadima plave agave u Meksiku. Zvaničan naziv je Agave Landscape and Ancient Industrial Facilities of Tequila, a obuhvata prostor od padina vulkana Tekila do doline reke Rio Grande. To je oblast gde se hiljadama godina unazad pravilo alkoholno piće, a intezivan uzgoj agave vuče koreni iz XVI veka, od kada se u destilerijama proizvodi tekila.

Pripitomljavanje agave je započelo pre oko 3.500 hiljade godina, a divlja agava, koja je savršeno prilagođenja oskudnom zemljištu i surovim uslovima koji vladaju u ovoj oblasti, potiče iz kanjona reke Rio Grande. Agava je gajenja jer se od njenog vlakna pravila tkanina, užad i papir, list je korišćen za prekrivanje krovova i kao gorivo, bodlje za vrhove strela; a biljni sok kao slatki sirup, medicinski balzam i naravno, za proizvodnju alkoholnih pića.

The oldest tequila distillery appears to be this open-air, gravity-aided taberna situated on three levels, in the municipality of Amatitan, Mexico.  John Pint, 2010

Arheološki nalazi procenjeni na starost od 400 godina p.n.e. potvrđuju da se još tada srž agave bogata skrobom kuvala u kazanima od vulkanskog kamena. Španski sveštenik, otac Francisko Himenez (Francisco Ximenez) davne 1615. godine piša o tome kako se sok skuvane biljke fermentira da bi se dobilo vino aromatizovano sa pomorandžama i dinjama.


U XVI veku ovu oblast osvajaju Španci i osnivaju grad Santjago de Tekila. U nestašici alkoholnih pića iz Evrope, Španci eksperimentišu sa lokalnim pićima od agave. Pronalazak ruma na Antilima dao je potreban tehnološki podsticaj ovoj regiji. Prve zvanične destilerije otvaraju se krajem XVII veka, kada se stvaraju i prve planske plantaže agave.U XVIII veku prva industrijska postojenja nastaju na hacijendama, a plantaže agave se protežu po celoj oblasti.




Kako je piće postajalo sve poznatije u XVIII veku, rasla je i potražnja, što je pomoglo i stvaranja komercijalne rute poznate kao Camino Real 1758. godine. Mule i magarci su ovim putem prenosili alkohol do luke na Pacifiku, Gvadalahare i grada Meksika.

El Camino Real

Prekomerna upotreba alkohola u regiji se više puta našla na udaru što državnih, što crkvenih vlasti, ali ta borba nikad nije dovela do značajnijih rezultata. 


U XIX veku velike destilerije se nalaze u gradovima, a hacijende postaju glavni proizvođaci osnovnih sirovina. Uvode se i nove tehnološke inovacije poput parnih kazana i mehaničkih mlinova. Meksička revolucija i XX vek dovode do privremenog pada u proizvodnji tekile, jer je zemlja koja je bila vlasništvo hacijendi postala državna ili privatna svojina. ipak, plantaže agave su opstale, zahvaljujući i konstantno velikoj potražnji za tekilom.






Izvor:
Agave Landscape and Ancient Industrial Facilities of Tequila


Нема коментара:

Постави коментар