уторак, 26. јул 2011.

J. J. Grandville

Jean Ignace Isidore Gérard (13.9.1803. Nansi, Mert i Mozel  – 17.3.1847. Vanv, Pariz), poznat po pseudonimu  J. J. Grandville, je bio francuski karikaturista i ilustrator u doba kralja Luja Filipa. Odrastao u umetničkoj porodici, prve lekcije iz crtanja je dobio od svog oca, slikara minijatura.

Autoportret

Slavu stiče posla izlaska "Metamorfoza" (Les Métamorphoses du jour) 1829. godine, gde su na fascinantan način ljudske osobine prikazane u obliku životinja. Knjiga se sastojala od 73 litografije koje prikazuju ljudska tela sa glavama životinja, razotkrivajući zveri u čoveku.

Waltzing all winter, but still putting on weight

Kada njegove karikature i satirične humoreske bivaju cenzurisane, posvećuje se ilustraciji knjiga. Poznate su njegove ilustracije knjiga "Don Kihot", "Guliverova putovanja", "Robinzon Kruso".
Robinzon Kruzo
"Les Fleurs Animées" je obljavljena posle njegove smrti, 1867. godine, a u knjizi su prikazane biljke, personifikacijom, u formi devojaka. Svaka ženska figura je predstavljena u bogatom kostimu, sa lišćem i cvetovima koji određuju njenu biljku.

Les Fleurs Animées
Kaktus
Jasmin

Ruža

Lala
J.J.Granvile je ostavio veliki uticaj na nadrealiste i umetnike poput Volta Diznija, Džona Teniela (Alisa u Zemlji čuda), Igoa, Kafku, Ešera ... Grupa Queen je za svoj album Innuendo upotrebila ilustraciju Granvila.

Un Autre Monde - Juggler of Universes

Izvor:
Jean Ignace Isidore Gérard - wikipedia
J. J. Grandville
LES FLEURS ANIMEES
Les métamorphoses du jour - J.J. Grandville
J. J. Grandville: Proto-Surrealist and Political Satirist

Нема коментара:

Постави коментар