петак, 15. јул 2011.

Košenil

košenil (fr. cochenile)
zool. američka štitasta vaš (nl. Coccus cacti), od čijih se osušenih ženki dobiva najfinija grimizna boja.

Na pozadini većine prehrambenih proizvoda u odeljku sastav, naći ćete šta sve dobijate pride uz kupljeni proizvod: pored komplikovanih hemiskih naziva često se nalaze i kratki E brojevi. Sistem E brojeva je osmišljen za jedinstveno obeležavanje svih pomoćnih supstanci i dodataka. Iako je prva asocijacija na E brojeve nekako postala hemija, veštačko, otrov; to nije istina za sve dodatke. Nisu svi veštački, npr. u delu E brojeva koji označavaju boje (E100-199), u hrani, ružu za usne, slatkišima, mesu, pićima, kozmetici, pronaćićete oznaku E120 ili cochineal ili karmin crvena.

Female (left) and male (right) Cochineals. - en.wikipedia.org

Ova boja se dobija iz ženki štitaste vaši (Dactylopius coccus) koja živi kao parazit na kaktusima iz roda Opuncija. Insekt proizvodi karminsku kiselinu koja treba da je zaštiti od grabljivaca. Karminska kiselina može se izdvojiti iz tela i jaja insekata da bi se dobila boja karmin (košenil). Karminska kiselina čini 17-24% težine osušenih insekata i u procesu prerade se meša sa solima aluminijuma i kalcijuma da bi se izolovala boja.
Plump adult female cochineal insects (Dactylopus coccus). A. Adult partially covered by cottony secretion. B. Adult covered by cottony mass and red body fluids, the source of cochineal dye. C. Adult female with most of cottony secretion removed. - http://waynesword.palomar.edu/

Košenil su kao boju koristili Asteci i Maje, i bila je vrlo vredna roba koja se mogla meriti sa zlatom. Gradovi su slali vreće košenila u Tenohtitlan kao godišnji prilog caru. Španski osvajači su brzo primetili vrednost i kvalitet ove boje u poređenju sa bojama korišćenim u Evropi. Od kardinalskih odora do mundira britanske vojske, karmin crvena postaje veoma tražena u Evropi.

"Indian Collecting Cochineal with a Deer Tail" by José Antonio de Alzate y Ramírez(1777). - en.wikipedia.org

U XIX veku insekti su uveženi i masovno gajeni na Kanarskim ostrvima i Gvatemali, čime se završava monopol Meksika na proizvodnju košenila. Otkrićem veštačkih boja, drastično pada proizvodnja košenila i praktično zamire. Međutim, kontraverze o upotrebi veštačkih boja i njihova štetnost dovode do povratka prirodnim bojama i poslednjih godina proizvodnja se ponovo povećava.

strukturna formula - karminska kiselina - http://www.tehnologijahrane.com/

Košenil je jedna od retkih postojanih vodenih boja. Svetlosno i toplotno je stabilna i otpornija je na oksidaciju od svih prirodnih boja i od mnogih sintetičkih boja.


Cochineal vaši na opunciji - http://tucsoncactus.org/



Tradicionalni način odgajanja i prikupljanja:

karmin crvena

Izvori:
Aditivi Boje E120-129 Crvene
The story of E120 – the colour red
Cochineal, Carmine, Carminic acid (E120)
Cochineal

Нема коментара:

Постави коментар