четвртак, 21. јул 2011.

Najstariji kaktus Južne Afrike

Južna Afrika je zemlja sukulenti, i ponekog unetog kaktusa.

U Soekershof (Seekers Court) baštama se nalazi preko 2400 različitih vrsta i varijeteta sukulenti i kaktusa - svi na otvorenom. Preko 900 vrsta je poreklom iz Južne Afrike. Ukupna površina svih bašti je 11.000 m2, bez odgajališta. Najstarija bašta je ‘Maart's Paradise’ i u njoj se nalazi najstariji kaktus Južne Afrike, Pachycereus weberii iz 1910. godine, visok 11m. Pionir na polju kaktusa, Marthinus Malherbe je sahranjen u obližnjoj bašti u blizini ovog ogromnog kaktusa.

Soekershof gaji najveći lavirint od žive ograde na svetu. A tu je i kaktus lavirint (Classical 5-circuit cactus Labyrinth (2002)).





Izvor:

2 коментара:

  1. kako da se uclanim u drustvo kaktusara tek sam poceo da kolekciju da pracim imam oko 12 vesta kaktusa drzim. treba mi saveti gde da kupim seme da probam da podignem svoje sejance

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za učlanjenje se treba obratiti na neku od adresa http://dks.rs/Kontakti.htm . Članstvo je 300 dinara godišnje.

      Što se tiče semena, većina članova ima seme od nekih biljaka koje gaji. Ne znam iz kog si mesta, na mesečnim sastancima društva možeš da tražiš/dobiješ seme, a i forum Sveta biljaka posvećen sukulentama (http://www.svetbiljaka.com/Forums/viewforum/f=3.html) je dobro mesto za razmenu semenki. Ipak, za ređe vrste inostrani prodavci semena su jedina opcija.

      Избриши