четвртак, 13. јун 2013.

Historia de Cactaceæ - I

Istorija kaktusa za evropljane počinje sa otkrićem Novog sveta. Kristifor Kolumbo (Cristoforo Colombo 1451. Đenova - 20.05.1506.) je 1492. otkrio Novi svet - Ameriku. Jedna od mapa poznatog sveta i Atlanskog okeana, za koju je i Kolumbo znao i  imao na svom putovanju je mapa Paola Toskanelija (Paolo dal Pozzo Toscanelli).


U to vreme, uveliko se smatralo da je Zemlja okrugla, ali je Kolumbo imao pogrešnu predstavu o veličini, smatrajući da kreće na kratak put. Leta gospodnjeg 1492., 3. avgusta, tri karavele "Pinta", "Ninja" i "Santa Marija" sa oko 90 članova posade isplovile su iz španske luke Palos de la Frontera, sa ciljem da pronađu drugi pomorski trgovački put do Indije, do začina, srebra i zlata. Posle 2 meseca plovidbe, 12. oktobra 1492. godine, izmučeni moreplovci su stali na čvrsto tlo negde na Bahamima, (ostrvo Gvanahani). Terra firma je od Kolumba dobila ime San Salvador (Sveti Spasitelj), i samo ime govori koliko su se tome obradovali. Uskoro je ekspedicija otkrila i obale Kube i Haitija, ali od očekivanog obilja začina, srebra i zlata, nije bilo ni traga.

Kolumbo je preuzeo još tri putovanja u Ameriku, otkrivajući Jamajku, Portoriko,... Venecuelu i Srednju Ameriku.


Smatra se da je Kolumbo doneo prve kaktuse u Evropu, ali podaci o tome su jako oskudni. Po nekima opuncija kaktus se našao među poklonima koje je iz Novog Sveta Kolumbo doneo za kraljicu Izabelu već sa prvog putovanja, po drugima 1495. sa drugog putovanja je doneo neki melokaktus. S obzirom da je otkrivao ostrva u Karipskom moru melokaktus liči na verovatniji izbor.


Prvi dokumentovani zapisi o kaktusima potiču iz 1535. godine. Kolumbo je umro 1506. godine, dve godine pošto se vratio sa poslednjeg putovanja.

Нема коментара:

Постави коментар