понедељак, 17. јун 2013.

Historia de Cactaceæ - IV

Prve ilustracije kaktusa u boji su takođe bile cereusa i opuncija. U knjizi Códice Badiano (Libellus de Medicinalibus Indorum Herbis - Mala knjiga lekovitih biljaka indijanaca), iz 1552. koju je napisao istaknuti mladi lekar, isceljitelj iz plemena Hahua, Martin de la Kruz, na lokalnom jezika Asteka navatl (nahuatl) i u kojoj su se našle opisane 184 lekovite biljke, nalazi se i ilustracija opuncije. Učenjaci sa univerziteta Santa Kruzu u Tlatelolku (Tlaltelolco) su verovali da su lokalne biljke bolje za lečenje lokalnih bolesti i okupili su tada najbolje narodne isceljitelje da bi prenosili znanje o lekovitim biljkama. Prevod na latinski je delo Juannes Badianus, po kome je knjiga dobila jedno od opšte poznatih imena. Knjiga je bila namenjena kao poklon španskom kralju Karlu V i da bi se pokazao značaj obrazovanja lokalnog plemenskog plemstva.


Ovo je prva medicinska knjiga nastala na tlu Novog sveta. Original napisan na navatl jeziku je izgubljen, a i latinska verzija knjige je dugo bila zaboravljena, da bi je otkrili tek 1929. u Vatikanskoj biblioteci. Knjigu je 1990. papa Jovan Pavle II vratio u Meksiko, gde se sada čuva u Nacionalnom muzeju antropologije i istorije.


Recept iz knjige za melem za opekotine u kome se koristi opuncija:
Tlatocnochtli, opuntia - nopal, je mnogo korisna biljka. Po receptu, sok je mešan sa dve vrste seduma, sokom boce i još jedne neidentifikovane biljke, pa je dodavan med i žumance da bi se dobio melem za opekotine.


Нема коментара:

Постави коментар