субота, 15. јун 2013.

Historia de Cactaceæ - III

Teško je reći sa sigurnošću zašto su se baš opuncije našle u prvim opisima. Da li su bile najrasprostranjenije  ili je presudna bila bliska povezanost sa narodima Meksika, ne može se sa sigurnošću reći. Glavni grad Asteka, Tenočtitlan (Tenochtitlan, jezero Texcoco) osnovan je 1325. godine. Sada je na mestu drevnog grada  Meksiko siti. Na jeziku Asteka, ime je kovanica nastala od dve reči: tetl - "stena" i  nochtli "prickly pear" i u slobodnom prevodu bi značilo -  "među opuncijama koje rastu na stenama".

Huitzilopochtli

Prema jednoj legendi, mesto na kojem je podignut grad odredio san jednog sveštenika. On je u snu video mesto na kome kaktus raste iz kamena i to tako bujno, da je formirao raskošno drvo na kome je orao napravio svoje gnezdo. Ova legenda je doslovce zapisana i u knjizi Historia de las Indias de la Nueva Espana iz 1581. godine, koju je napisao otac Diego Duran. Ostvarenje ovog proročanstva je još ranije oslikano u knjizi Codex Mendoza iz 1541. godine, spis koji je dobio ime po Antonio de Mendoza, potkralju Nove Španije.
Codex Mendoza

U knjizi Tovar Codex - "Relación del origen de los indios que hábitan esta Nueva Espana según sus Historias", jezuitskog sveštenika Juan de Tovar iz XVI veka prikazana je ilustracija druge, još bajkovitije legende o osnivanju grada Tenočtitlan. Prikazan je orao koji proždire pticu na vrhu rascvetalog kaktusa. Kaktus raste iz stene smeštene u sred jezera. Vide se tragovi stopala meksikanaca koji prilaze kaktusu. Desno je Tenoch, koji je doveo Asteke u Tenočtitlan. Levo je Tochtzin, suvladar. Dva vladara sede na ispletenim prestolima. Iznad je simbol Copila, sina Malinalxochitl (boginja i čarobnica, boginja zmija, škorpija i inselata, sestra Huitzilopochtl), pet tačkica sa ukrštenim strelama na štitu. Pet tačkica predstavlja Asteško verovanje da je svet podeljen na pet delova (istok, zapad, sever, jug i centar, gde je smešten njihov glavni grad). Asteci, vođeni proročanstvom Huitzilopochtli (boga sunca i vatre, bog rata), su okončali svoju migraciju iz otadžbine na severu izgradnjom grada Tenočtitlan, na ostrvu na jezeru gde se orao jede pticu, smešten na vrhu rascvetalog kaktusa. Kaktus raste iz srca Copila, sina Huitzilopochtli-ove sestre Malinalxochitl, koje je bilo bačeno na ostrvo, pošto je poražen u borbi sa stricem Huitzilopochtli. 

Tovar Codex

Tenočtitlan je osvojio Hernán Cortés 1521. godine.

Kaktus je i dalje nacionalni simbol Meksika i pojavljuje se na grbu.




Нема коментара:

Постави коментар