субота, 29. јун 2013.

Historia de Cactaceæ - XIII

U XIX veku kaktus groznica vlada Evropom. Raste broj kaktusa u botaničkim baštama, ali i u privatnim kolekcijama u Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj. Bogati pojedinci, industrijalci, finansiraju istraživače i ekspedicije. Kao rezultat otkrivene su neke nove vrste i njihovi primerci stižu  u Evropu. Zauzvrat, nove vrste dobijaju imena po bogatim sponzorima.

Hermann August Jacques Gruson je bio nemački inženjer, pronalazač i preduzetnik. Osnovao je fabriku mašina "Maschinen-Fabrik und Schiffsbauwerkstatt H.Gruson Buckau-Magdeburg". Unapredio je kvalitet livenog gvožđa, radio je za železnicu, vojsku, posedovao rudnike gvožđa. Svoju kolekciju kaktusa, u to vreme najveću u Evropi, zaveštao je rodnom gradu Magdeburgu. Kolekcija se i danas može posetiti (Gruson-Gewächshäuser), ima oko 3000 biljaka i verovatno najstariji Echinocactus grusonii u Evropi, star 150 godina. Echinocactus grusonii i Grusonia bradtiana nose po njemu ime.



Frédéric Schlumberger je pomagao botaničare i imao je kolekciju kaktusa u svom zamku, Château de la Haye des Authieux, u Les Authieux-sur-le-Port-Saint-Ouen, u okolini Ruana (Rouen) u severnoj Francuskoj. Bio je među prvima u Evropi koji je gajio kaktuse ovog roda, okrtivene 1816. godine u Brazilu (Alan Cunningham).



Hippolyte Boissel de Monville je bio bogati francuski industrijalac i kolekcionar egzotičnih biljaka, posebno kaktusa. Njegova kolekcija je prodana 1845. godine, pošto je razorni tornado napravio veliku štetu gradu i njegovim fabrikama. Rod Monvillea je dobio ime po njemu, kao i nekoliko vrsta: Cereus monvilleanus, Cleistocactus monvilleanus, Gymnocalycium monvillei.

» Historia de Cactacea - XIV «



Нема коментара:

Постави коментар