понедељак, 24. јун 2013.

Historia de Cactaceæ - IX

Godine 1753. Karl Line (Carl von Linné) je objavio Species plantarum - delo koje je postavilo osnovu botaničke nomenklature. 

U ovoj knjizi on je spojio zajedno u jedan rod sve biljke koje su u ono vreme bile poznate kao kaktusi - izraz izveden od grčkog kaktos (κάκτος), koji su Teofrastus i Teokritus koristili da opišu nepoznatu bodljikavu biljku koja je, najverovatnije, bila biljka čkalj ili boca (Teofrastus kaže da ova biljka raste samo na Siciliji, a Teokritus pominje ovce čija kopita je povredio kaktus).

Karl Line

Line je iskoristio Echinomelocactos za pravljenjene imena roda i za imena vrsta je koristio već ustaljena imena biljaka. Po Lineovom sistemu sve biljke su svrstane po svojim sličnostima u različite kategorije:
carstvo -> tip -> klasa -> red -> -> porodica -> rod -> vrsta

a ime svake biljke sastoji od imena roda i imena vrste.
rod Cactus u  Species plantarum

Ubrzo se oglasio Miler i ovakvo grupisanje kaktusa nepotpunim, praveći u svojoj knjizi Gardener's Dictionary 4 roda. Pored roda Cactus, koristio je i Opuntia, Cereus i Pereskia. Miler je u početku bio protivnim Lineovog sistema, ali je u kasnijim izdanjima svoje knjige u potpunosti prešao na novi sistem i tako podržao Linea.

Opis iz knjige Gardener's Dictionary pre prihvatanja binominalnog imenovanja:
CACTUS quinquedecium-angularis rotundus, spinis creberrimis corallinis latis & recurvis.

Нема коментара:

Постави коментар