петак, 14. јун 2013.

Historia de Cactaceæ - II

U Sevilji je 1535. godine objavljen prvi deo knjige La Historia general de las Indias od Gonzalo Fernández de Oviedo Valdés (Madrid, 1478. – Valjadolid, 1557.) sa ilustracijama nečega što se sada zove Cereus i Opuntia.

Gonzalo Fernández de Oviedo Valdés

Oviedo je bio zanimljiva ličnost, 20 godina je proveo u Novom svetu, počev od 1526. Još tada je upozoravao na opasnost od prenošenja biljnih vrsta iz Evrope. Ohrabrivao je korišćenje lokalnih biljaka za lečenje i za hranu. Jedno vreme je upravljao tvrđavom Santo Domingo u Dominikanskoj republici.

La Historia general de las Indias

Oviedo je bio pisac i istoričar i iz prve ruke je opisao špansku kolonizaciju Kariba. Njegovo prvo delo je bila viteška romansa (Libro del muy esforzado e invencible caballero Don Claribalte1519), književni žanr popularan u to vreme. Ovo se inače smatra i prvom knjigom napisanom u Novom Svetu.

ananas

Njegova "Opšta istorija" je bila jako obimna knjiga (I deo - 19 knjiga ) i u celosti je štampana tek tri veka kasnije (1851-1855), ali u skraćenim verzijama je bila vrlo čitana u Evropi, u Engleskoj (1555.) i Francuskoj (1556.). U njoj su evropljani po prvi put čitali o duvanu ili imali priliku da vide njegove ilistracije ananasa, kukuruza i kaktusa.

opuntia



Нема коментара:

Постави коментар