петак, 21. јун 2013.

Historia de Cactaceæ - VII

U XVII veku u botaničkim baštama širom Evrope, proučavanje biljaka je bilo veoma popularno i biljke i seme su u značajnom broju uvoženi. Tokom tog perioda, nekoliko vrsta kaktusa je stiglo, ali i relativno dobro preživelo, pre svega zahvaljujući tome što su se pojavile grejane zgrade, oranžerije (orangeries) koje su korišćenje za uzgajanje citrusa.

Versaj

Oranžerije su nastale u renesansnoj Italiji. Prva botanička bašta je otvorena pri Univerzitetu u Pizi 1544., a prva oranžerija 1545. godine u Padovi (Orto botanico di Padova). Usavršena proizvodnja prozorskoj stakla omogućila je da se grade zgrade specijalne namene. U Holandiji se postati stvar mode i prestiža imati oranžeriju sa pomorandžama. Ovaj trend će se brzo proširiti Evropom i ubrzo će to postati pitanje statusa bogatih. Drvo pomorandže postaće metafora i simbol. Plod pomorandže i limuna posmatran je kao zlatna jabuka besmrtnosti iz mitske bašte Hesperida na kraju sveta, gde je Herkules ubio aždaju koja je čuvala drvo.


Oranžerije su imale velike prozore i neki vid grejanja zimi, da bi se citrusi u ogromnim saksija održali u životu tokom hladnih kontinentalnih zima. Pored citrusa, ubzo su i ostale egzotične i tropske biljke našle smeštaj u njima.

Versaj i pomorandže

U oranžeriju u Versaju, dimenzija 155m x 13m, napravljenu za Luja XIV 1617.godine, moglo je da se smesti 3000 sadnica pomorandži (Citrus sinensis).

unutrašnjost oranžerije

Neki od kaktusa su tada po prvi put klasifikovani, mada su kasnije preimenovani u vreme posle Linea. 




Нема коментара:

Постави коментар